Knedlo-zelo-cvrček

NTK, Ballingův sál, sobota 27. 10. 2018, 14:30

film: Budoucnost patří hmyzu (84 min), USA

Je to chlupaté a má to šest nožiček, co to je? Hmyzák dobrý leda k zašlápnutí? Omyl! Možná už brzy součást i vašeho jídelníčku. Protože nám asi nic jiného, než se cpát cvrčky a červy, už brzy nezbyde.

Program:

14:30 úvodní slovo: Adam Carda.

14:35 film: Budoucnost patří hmyzu

16:00 diskuse: doc. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D. (ČZU), Ivan Papoušek (hmyzí farma Papek)

Vstup na film a diskusi: zdarma

Registrace zde

 

 

V roce 2050 bude na Zemi žít 9 miliard lidí a ti toho docela dost snědí. Jenže to by musela produkce potravin při současných technologiích vzrůst o 70 %. Buď tedy vymyslíme nějaký zázrak, nebo budeme muset jíst něco jiného. Jenže co? Ryby z oceánů jsme vylovili, krávy, kuřata a spol. problémy spíše způsobují (dobytek už teď zabírá 45 % pozemské souše). Máte nějaký jiný nápad?

Jediné, čeho je na světě dost, až je to otravné, je hmyz. Cvrčci, kobylky, červi, mouchy. Západní gastro kultura se nad nimi ofrňuje, ale v překvapivě mnoha zemích mají na stole už dávno své místo – mexická kuchyně zpracovává mravence docela běžně. Proč z tedy „entomofagie“ neudělat mainstream? Stačí hmyz usušit a rozemlít na mouku, aby ztratil mnoho ze svého „fuj faktoru“. A kdo to někdy ochutnal – třeba na Food Film Festu v roce 2016 – potvrdí, že pražení a kořenění červi jsou vážně dobrota.

Dokumentární film „Budoucnost patří hmyzu“ sleduje startupy zaměřené na hmyzí potraviny. Ať už jde o „Big Cricket Farms“, které se pokoušejí o chov cvrčků ve velkém pro potravinářství, přes „Slighty Nutty“, kteří je chovají jako alternativní krmivo pro ryby až po nejrůznější výrobce proteinových tyčinek ze hmyzu. Nejde tu jenom o „hmyzí filozofii“ – film je skvělá ukázka těžkostí, jaké zažívá každé podnikání v dosud se rozvíjejícím segmentu trhu.

Jak film dopadne? Většinou špatně: chovatelé cvrčků krachují a žádný zásadní boom zatím nenastal. Ale jestli se vám cvrčci eklují a teď se radujete, máte smůlu. Ukazuje se totiž, že mnohem lépe se chovají mouchy bráněnky…. A protože zemědělská praxe je nejspíše neudržitelná, možná ještě rádi budete jednou žvýkat masařky.