Red & Hot

NTK, Galerie, sobota 22. 10., 13:30


film: Sriracha, USA, Griffin Hammond, 33 min

Sriracha se stala skoro kultovní záležitostí, ale historii téhle pálivé omáčky většina jejích nadšených konzumentů nezná. Tento našlápnutý dokument věnovaný milovníkům Srirachy se vydává na cestu kolem světa, aby odhalil historii a osobu, která stojí za ikonickou „kohoutí omáčkou“.

Po filmu diskuse, ochutnávka a prezentace Pálíto a World of Chilli. Vydržíte Srirachu vyrobenou z Trinidad Moruga Scorpion Red vypěstované na jižní Moravě?



Palíto & World Of Chilli

 

Uvidíme vás během bloku „Sriracha“, během kterého promítneme film o legendární omáčce. Předpokládám ale, že tyto běžně prodejné věci už jsou pro vás „čajíček“. Přinesete nám ochutnat něco, co má ty správné grády?

vsetecka

Daniel Všetečka, Palíto

Palíto:

Jelikož pěstujeme chilli papričky převážně rodu capsicum chinense (1 000 000 SHU a víc), rádi vám přineseme některou z omáček, které z nich vyrábíme. Naše omáčky nejsou ovšem jen o extrémním palu, ale především o vyvážené chuťové kombinaci jednotlivých ingrediencí. Samozřejmě že pro opravdové Paložrouty máme vždy v záloze připraven nějaký ten extrémek, jakým je například naše Pure hell pyré (Carolina reaper, Trinidad Scorpion Moruga a 7-pot Brain Strain yellow). Toto pyré je v podstatě jenom mix rozemletých extrémně pálivých papriček smíchaných s trochou soli pro lepší konzervaci.

Že toto pyré skutečně pálí, může potvrdit náš zakladatel, který v minulém roce vyhrál extrémní degustační soutěž v pojídání pálivých pokrmů. Právem proto nosí titul Plechová huba 2015 a pokusí se ho obhájit i v roce 2016 dne 17.11. v klubu MeetFactory.

World of Chilli:

screen-shot-10-10-16-at-03-21-pm

Alena Doležalová a Hana Polanská, World of Chilli

Přineseme. Vzhledem k tomu, že sklízíme úrodu z cca 20 000 keřů, máme jako jediní v ČR opravdu dostatek kvalitních plodů. Takže nemusíme jít cestou různých sals, chutney atd. (kde je vždy nějaký nosič/základ typu meruňka či rajče a chilli jen jako doplněk). Naše produkty jsou zcela čisté, čímž také pácháme osvětu. Jsem totiž občas upřímně vyděšená, co se u nás pod názvem Sriracha prodává.

Věnujeme se především těmto způsobům zpracování – nakládané, pokud možno celé či půlené kousky, aby byl vidět původní tvar a velikost odrůdy, v jednoduchém, „staženém“ nálevu. Takto máme cca 30 odrůd od Jalapeňa přes Habanero, Rocoto, Jolokii až po Trinidady. Dále pak lisujeme za studena „fresh“ z čerstvých plodů, konzervováno mořskou solí (balení po 25ml, protože při spotřebě jedna kapka jeden hrnec není třeba více). Takto zpracováváme pouze odrůdy s SHU od 1.000.000 výše. Fermentované omáčky zpracované stejným způsobem: 12 odrůd (dovezeme je k vám), z nichž za nejlepší považujeme Bhut Jolokii a TMSR. Obsah kapsaicinu nám snad stihnou ve spolupracující laboratoři změřit, takže ho na vaší akci budeme znát. Ne proto, abychom někoho děsili číslem, ale přesně naopak – abychom trošku objasnili, jak to s tím SHU vlastně je.

Takže odpověď na otázku zní – ochutnáte Srirachu vyrobenou z Trinidad Moruga Scorpion Red, vypěstovaného na jižní Moravě. 🙂

Chilli se hodí do všeho, ale některá spojení jsou opravdu bizarní. Čokoládu nebo marmeládu s chilli už dnes zná každý, ale jakou opravdu nečekanou kombinaci máte rádi vy?

Palíto:

Další pro mě neobvyklou kombinací bylo, když jsem od přátel dostal k narozeninám gumové medvídky, kteří byli vytvořené ze želé smíchaného s prachem z Trinidad Scorpion Morugy. Nejen že to chutnalo velmi zajímavě – nejdřív byla cítit sladkost a poté se rozvinula silná pálivost –, ale především si s tím člověk užil mnoho zábavy při obdarovávání nicnetušících přátel. V neposlední řadě mě velmi zaujala kombinace chilli s exotickým ovocem, jako jsou například fíky, maracuja, mango, avokádo. Problémem s tímto ovocem je, že dostat ho u nás ve slušné kvalitě je téměř nemožné. Je potřeba důkladně vybírat, aby bylo ovoce zralé, jak jen to nejvíc jde, ale výsledná kombinace za to stojí.

World of Chilli:

Teď po nás chcete, abychom odkryly novinky a naše záměry :-). Protože jistě všichni vnímáme, jak začíná býti chilli „vlezlým“ produktem. Každá pin-up holka musí do makronek přidávat chilli, jinak ji snad na gastro fesťáky ani nepozvou. Chilli patří ve vyhledávačích mezi top slovo. Každý, kdo chce být viděn, si dá do názvu zázračné slůvko chilli a jede na vlně. My nechceme uhnout z cesty – tady vypěstovaný plod, jednoduché zpracování, čistá chuť. Ať si ten náš čistý produkt už potom každý sám lije třeba do krupičný kaše:-) Samozřejmě že máme spoustu doplňkových výrobků typu dropsy, víno, čokolády, marmošky, ale vždy s nějakým bonusem – např. jsme někoho přesvědčily k naší receptuře, nebo jsme si zajistily, že je to vyráběno speciálně pro nás. Občas je to náš úplně nesmyslný výmysl (např. chillidorka, tj. fidorka s chilli). Jo a budeme mít pexeso, uděláme turnaj?

 

Říká se, že „chilli pálí dvakrát“ – během konzumace a pak během… víte čeho. Platí, že čím je paprička silnější, tím větší utrpení následuje i nakonec?

Palíto:

Rčení, že chilli pálí dvakrát, jednoznačně platí. Spíš než samotná pálivost papriky ale tuto skutečnost ovlivňuje, jak byla paprika zpracována, případně konzervována. Například fermentované omáčky mě občas „vytrestají“ více, než když si dám například Morugu jen tak k jídlu. Nevím, čím je tento fakt způsobený, myslím, že by se na to měly zaměřit nějaké studované hlavy. Dalším faktorem může rovněž být doba, kterou stráví paprika ve vašem těle, a také to, jak moc byla před polknutím rozkousána a smísena se slinami. Dle vlastních zkušeností z jednotlivých soutěží můžu říct, že rána po nadměrné konzumaci bývají krušná 🙂 Má rada na závěr zní takto:

1. snažte se po dojedení pálivého jídla zklidnit žaludek alespoň trochou něčeho tučného (sýry, jogurty, plnotučné mléko, smetany apod.)

2. pokud cítíte, že se vám chilli propaluje skrz vnitřnosti, snažte se odchod na toaletu co nejvíce oddálit. Nejlépe třeba až na večer druhého dne. Nevím, jak tento mechanismus funguje, ale párkrát mi to zachránilo prd… vždyť vy víte co 😉

World of Chilli:

„Takže, abych to uzavřel, věřím, že bolestivý pocit následující poté, co sníš jídlo s ostrým chilli, je důkazem toho, že konečník dokáže vnímat chuť“ . To je malý kvíz. Víte, kdo to řekl?
P.S. Na tohle téma nechci mluvit 🙂