STREET FOOD SCIENCE

sobota 22.10., 11:00–19.00, kolem Národní technické knihovny

Stánky

Makro Food Truck | The Real Meat Society Kaiser Franz | Veltlin | Food on the Move | Vinohradský pivovar | Mikey´s Little Sins | Na italské farmě | Raclette u Sýráku | Damn Good! | Belgické hranolky | ThaiChefs | Street Food pod mikroskopem | Tátův sad Silák | VŠCHT | Pálíto | Muzeum medoviny | Srí Lankan Curry House | S láskou Karel | Balkánské bistro V zahradách | Vinný bar Thir | Hummus Princess World of Chilli Japů | Suchdolský Jeník | Farma Jonas BeFair na ČZU

Workshopy

Porcování kance (11:00)

Vyhráli jste někdy divočáka v tombole, a pak jste nevěděli co s ním? Nebo jste jenom zvědaví, jak se takový divočák porcuje?  Na stánku Fakulty lesnické a dřevařské se dozvíte vše o tom, proč a jak se zvěř loví, jak dále správně nakládat s ulovenou zvěří a samozřejmě jak ji správně stáhnout a rozporcovat. K vidění bude i celá stojící kostra divočáka, na které budou pro názornost popisovány části a svaly prasete divokého. Porcovat a vysvětlovat bude doc. Ing. Vlastimil Hart, Ph.D., vedoucí katedry myslivosti a lesnické zoologie.

 

Tátův sad (12–14 hod)

Řemeslný cider z rodinné farmy v Líšnici, jen 20 kilometrů na jihozápad od Prahy. Táta s mámou tady budou cider nejen prodávat, ale dají vám i ochutnat, jak vzniká. Na jejich stánku budou totiž od 12 do 14 hodin připravené jednotlivé várky v různých stupních kvašení (neboli fermentace). Budete moct ochutnat čerstvě vylisovaný jablečný mošt ze starých odrůd, mírně perlivý slaďák, bouřlivě kvasící jablečný burčák, dobrnkávající mladý cider i hotový suchý (byť ještě neuleželý) produkt. Točený Tátův cider bude samozřejmě celý den.

Outdoorová kuchařka Petry Pospěchové (14–15 hodin)

Taky na čundru gastronomicky trpíte s plechovkou olejovek a utopenou blondýnou? Novinářka Petra Pospěchová vám ukáže, že v přírodě se dá s málem vařit vtipně a ještě si budete mlaskat. Její nová knížka Outdoorová kuchařka obsahuje všechno, co se dá napíchnout na klacek nebo povařit v kotlíku. Abyste neřekli, že papír snese všechno, ale v reálu to nefunguje, přiveze si s sebou Petra jeden kotlík a pár klacků a ukáže vám, že tohle dovedete taky. Uždibující děti vítány.

Pečení s Maškrtnicou

Juliana Fischerová, která píše populární pečící blog Maškrtnica, bude mít na festivalu svůj těstosvatostánek. Pokud se už rok odhodláváte, že si konečně začnete péct domácí chleba, můžete si k ní přijít pro kvásek a první várku zadělat už v sobotu večer. Vy sami se s ní můžete poradit o všem, co se týče nejen chlebu, ale i housek, rohlíků, briošek, toastů, vek a dalamánků. Protože s sebou ale budete mít věčně hladové děti, Julka jim pomůže ušoulat těstové hady, které si namotáte na klacek a opečete s vedlejší Outdoorovou kuchařkou (je to koneckonců její recept) na otevřeném ohni. Děti se sem vrátí ještě třikrát.

Podzimní včelení

Včely touhle dobou už dávno zimují. Naši kolegové včelaři s sebou ale vezmou jeden prosklený úl, do kterého je vidět i teď, takže si budete moct prohlédnout včelky úplně zblízka. Vaše děti si tu můžou zkusit sestavit rámeček, na kterém včely vybudují svůj plást, hledat kleštíky v kupce měli nebo můžou zkusit soutěžit o skleničku medu. Ani dospělí tu ale o to nejsladší nepřijdou. K dostání tu bude med z Prahy (z Hradčan i z Divoké Šárky), k ochutnání tu budou druhové medy z různých typů snůšek. A kde zvědav na trochu vědy, může si pod mikroskopem zkusit určit, jaké právě vidí pylové zrno. Medovina bude samozřejmě taky nedaleko.

Pódium

Moderuje: Anna Grosmanová, Lumír Tuček

11:00 Zahájení Street Food Science

12:00 Sudy Potu / bratři Tučkové a Jeňýček Fischer

13:00 Katka Svobodová a Tajemoje

14:00 Ondra Galuška a Marek Doubrava

15:00 DJ Mardoša (krátký set k svačině)

16:00 Ondra Galuška a Marek Doubrava

16:30 DJ Mardoša ( dlouhý set k večeři)