Podvečerní žraso
NTK, Galerie, sobota 28. 10. 2017, 16:30
Závod sushi přes překážky, nanšanské nudle, sesamose, noční dobroty “kuej-jinši” a všechno zapít ústřicovým pivem. Blok krátkých filmů o jídle z celého světa tak akorát před večeří.
Running sushi
Absolutní běžecká sushi špička si to rozdá v překážkovém závodu přes sójovou omáčku a čínské hůlky. Stadion je vyprodaný a čeká se jen na výstřel ze startovní pistole. Krátký film animovaný technikou stop-motion je inspirován populárním pojídáním japonských delikates „running sushi“, kde kousky sushi jezdí v restauraci dokola na pásu.
Mr. Green, 4 min, Mexiko
Pan Green je zemědělec na solárním vařiči, který zabíjí obludy z odpadu.
Lidé si vaří rýžové nudle, protože se nechtějí rozloučit s obdobím, kdy se ve vzduchu vznáší vůně rýžových květů. Domov rýže, který tvoří řeka Si-ťiang, v sobě ukrývá nesčetná lidská strádání i moudrost.
Nudle z Nanshanu, 5 min, Čína
Vesnie Wen-čou Rujen Nanšan je známá vařením Suomian (nanšanských nudlí) už více než 300 let a je to krásné místo. V rozhovoru se dozvídáme, jak moc je toto umění závislé na počasí a že je třeba jeho komplikovanou přípravu předat další generaci.
Mistr mořských plodů, 5 min, Čína
Obyvatel Pekingu, který vyrostl ve vnitrozemí, se celým svým srdcem vrhnul na lov ryb. Otevřel si rybí restauraci a dělí se o svou radost s kolegy a rybaří s přáteli daleko na moři.
Sesamose, 6 min, Čína
Sie Wenfeng, šedesátiletý štukatér, vaří každý rok už několik desetiletí „sesamose“ a v 50. letech pracoval 12 hodin denně. Chce tento recept předat svému synovi, aby byla zachována tradice.
Pečené kuře se zeleninou a limetkovou omáčkou, 4 min, Tchaj-Wan
1. Stáhněte z kuřete kůži 2. Omyjte kuře horkou vodou 3. Nastříkejte na kuře koření 4. Dejte do kuřete citrón 5. Dejte zeleninu a kuře do trouby 6. Pečte 7. Servírujte!
Noční žraso, 3 min, Čína
Čcheng-tu je přírodní, pohodlné a dobře obyvatelné město. Lidé si tu rádi dávají noční dobroty a říkají jim „kuej-jinši“. Seženete tu grilované jídlo, omáčky a pouliční jídlo do ruky. Pozdní večeří se dá vyřešit každý problém. A když už si dáváte, dejte si dvojitou porci.
Ústřicové pivo, 14 min, USA
Chovatel ústřic, loupač a pivovar vytvořili první farmu v Marylandu, která dodává ústřicové pivo. Navazuje tak na starobylou tradici průmyslové minulosti a vytyčuje budoucnost udržitelného zemědělství.