Food Film Fest 2018

sobota 27. 10. 2018
Národní technická knihovna v Praze

Food Film Fest je programová sekce Life Sciences Film Festivalu.

Všechny projekce a účast na diskusích jsou zdarma.

Degustace a ochutnávky jsou placené.

Videopozvánka

Program

Rajčata & Fermentace & Whisky

NTK, Ballingův sál

Rudé zlato

11:00 NTK, Ballingův sál

film: Říše rudého zlata (52 min), Francie

Proč najednou Čína skupuje francouzské výrobce protlaku a vážně si myslíte, že rajčata z piksly s italskou vlajkou vyrostla v Itálii?

Moderuje: Marek Janáč (Vesmír).

Diskuse: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. (VŠCHT)

• Bloody Mary

• Pesto z rajčat na bagetce

• Lilek s rajčatovou omáčkou

• Tvarohový nok s marmeládovým přelivem z rajských jablíček

Rajské menu z rajčat od Čerstvě utrženo připraví tým Zdeňka Marcína.

podrobnosti k bloku >>>

Fermentace čili proměna

14:00 NTK, Ballingův sál

film: Fermentace čili proměna (67 min), USA

Jestli jste ještě nekvasili, tak teď začnete! Cesta kolem světa s Edwardem Lee za pivem, sýrem, sojovkou, miso, kimči, chlebem & uměním žít.

Moderuje: Václav Kopta

Diskuse: prof. Ing. Jaroslav Petr, DrSc. (ČZU), Anna Skořepová (Divoženka), Vladimír Sojka (Zkvašeno.cz)

•  Miso s mořskou řasou wakame

•  Trhaná sous vide vepřová krkovice s domácím kysaným zelím

•  Kalábrijská nduja

•  Domácí sýr a fermentovaný salám s kváskovým chlebem

• Kimči

Kvašené menu připravuje tým Zdeňka Marcína.

podrobnosti k bloku >>>

Whisky:  skotskou, nebo z Vizovic?

17:00 NTK, Ballingův sál

film: Skotská: Zlatý sen (87 min) Tchaj-wan

Skotská whisky, jinak to nejde. Ale whisky se už od 70. let vyrábí i na Moravě. Gold Cock Whisky od Rudolfa Jelínka z Vizovic teď dostala ve Whisky Bible 97,5 bodů ze 100. Fakt hodně…

Diskuse: Pavel Vavřík (Sladovna Bruntál), Václav Rout (ambassador Rémy Contreau), Miroslav Motyčka (Rudolf Jelínek), Jiří Omelka (Lihovar TŌSH)

•  Bowmore

•  Bruichladdich Islay Barley

•  Glenmorangie Quinta Ruban

•  česká Gold Cock Whisky, několik variant stáří

•  neprodejné vzorky new-make, rozpoznání zrajících sudů

Do whisky se ponoříte se znalcem, sběratelem a whisky ambassadorem Václavem Routem, Miroslavem Motyčkou od Rudolfa Jelínka a Jiřím Omelkou z Lihovaru TŌSH.

podrobnosti k bloku >>>

Techno & Houby & Brouci & Pivo

NTK, Galerie

Techno potraviny

10:00 NTK, Galerie

film: Jídlo 3.0: Techno potraviny (43 min) Francie

Umělá vejce, maso ze zkumavky, nekazící se potraviny, ultranutriční nápoje, hmyzí mouka… Je to vážně výhodné pro naši peněženku i planetu?

Ochutnávka: Mana

Moderuje: Adam Carda

Diskuse: ing. Martin Hájek (Syngenta)

podrobnosti k bloku >>>

Na počátku byla houba…

12:00 NTK, Galerie

film: Království: Jak houby stvořily náš svět (52 min) Austrálie

Fajn, možná svět stvořil Bůh – ale houby mu pomáhaly! Přitom toho o nich víme tak málo – a co se dozvídáme, je neuvěřitelné! Vyléčí houby rakovinu a zbaví nás odpadků?

Moderuje: Adam Carda

Diskuse: ing. Ivan Jablonský (mykolog), prof. Jaroslav Petr (ČZU)

podrobnosti k bloku >>>

Knedlo zelo cvrček

14:30 NTK, Galerie

film: Budoucnost patří hmyzu (84 min) USA

Je to chlupaté a má to šest nožiček, co to je? Hmyzák dobrý leda k zašlápnutí? Omyl! Možná už brzy součást i vašeho jídelníčku. Přijďte ochutnat tyčinku ze cvrčka.

Diskuse: doc. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D. (ČZU)

podrobnosti k bloku >>>

Pivo z kropidláka

17:30 NTK, Galerie

film: sestřih z filmů o pivu a o kvašení

Zvítězili jsme v evolučním závodě díky pivu? A co je to “desítka” a “dvanáctka”? Co je ležák, IPA a Apa? A co je to, sakra, ten kropidlák?

Diskuse: ing. Tomáš Kinčl (sládek výzkumného pivovaru VŠCHT), Jaroslav Košťák (Pivovar Národní), Vojtěch Záhora (pivovar Záhora), Václav Smolík (opylarení.cz)

•  Záhora z kropidláka

•  Pivovar Národní

•  Pivo z výzkumného pivovaru VŠCHT

•  Sedlák

•  Senzorika špekáčků

Svoje piva představí a rozlijí do sklenic sládkové malých pivovarů.

podrobnosti k bloku >>>

Galerie 2018

Kde to bylo

Mapa

Organizátoři

logo LSFF

logo ČZU v Praze

Harvest Films

Partneři FFF

Hlavní město Praha  
Praha 6