Food Film Fest 2017
sobota 28. 10. 2017
Národní technická knihovna v Praze
Všechny projekce a účast na diskusích jsou zdarma.
Degustace a ochutnávky jsou placené.
Program FFF 2017
Zelenina & Maso
Ballingův sál NTK
Vegan labužníkem
11:00 film: Dobrý – Lepší – Vegan? (52 min), Německo
Veganství přestává být okrajový směr, naopak nabírá na… ehm… “masovosti.” Kdy se dočkáme první michelinské veganské restaurace?
Moderuje: Marek Janáč (Vesmír).
Diskuse: prof. František Vyskočil (neurofyziolog), Pavel Houdek (lektor bojových sportů, vegan)
Degustační menu:
• tatarák z řepy
• dýňové curry
• hummus
Veganské menu připraví a mezi návštěvníky rozdělí Jan Havaš a jeho tým.
Barbecue s degustací
13:00 film: Barbecue (101 min), Austrálie
Film o grilovačkách celého světa a rituálech načichnutých dřevěným uhlím. Při barbecue totiž zdaleka nejde jen o ožehnutý kus masa…
Degustační menu:
• Pastrami
• Vepřový pluma steak pečený v tandooru
• Tatarák z vyzrálého vs. nevyzrálého masa
• Steaky z vyzrálého vs. nevyzrálého masa… a další
Degustací provede Zdeněk Marcín z Pražského kulinářského institutu a Tomáš Pečínka, zástupce firmy Steinhauser s.r.o. Barbecue menu připravuje tým Jana Havaše.
0. festival české pálenky
Ballingův sál NTK
Od genetiky k pálenkám
16:00 film: The Berrymakers (22 min) Rakousko
Hledání užitečných sloučenin v drobných plodech, kterými je možné ovonět pálenky či léčit Alzheimera. Nebo oboje.
Diskuse: prof. Karel Melzoch (rektor VŠCHT), Martin Žufánek (lihovarník)
Ochutnávka pálenek:
• Ovocné destiláty od Žufánka
• Pálenice Radlík
• Lihovar Kácov
• Destilérka Svach
• Baron Hildprandt… a další
Ochutnávkou pálenek provede a vše vysvětlí Martin Žufánek.
Magický svět ginu
8:30 film: Gin: The Movie (22 min) Velká Británie
Žádná dobrá knížka prý nezačíná: “Sedl jsem si k salátu a…”.
Filmový výlet za Brighton Gin, Hayman’s Gin, William’s Distillery, Mason’s Gin, Edinburgh Gin s lidmi z “A World of Gin”.
Diskuse: Kateřina Kluchová (Beefeater Ambassador ČR), Martin Žufánek.
Degustační menu:
• Beefeater
• Beefeater 24
• Monkey 47
• Plymouth… a další
Do světa ginu uvedou a vzorky k degustaci podají Kateřina Kluchová a Martin Žufánek.
Jídlo & Nápoje
Galerie NTK
Kafe (bez cigára)
09:30 film: Čas na kávu (50 min) Slovinsko
Film, který je dokonalou reklamou na kávu. Určitě ale ne na tu, kterou si nosíme v kelímku a srkáme za volantem nebo ve sprintu po chodníku.
Filmem provede a kávu uvaří Terezka Balá, baristka z Doubleshotu.
Mléko: fakta a pověry
12.00 film: Mléko: fakta, čísla a pověry (52 min) Německo
Pijte mléko, je zdravé. Vážně to tak je? Tvůrci filmu ukazují, že ani tato dokonale bílá potravina nemusí být tak úplně bez poskvrnky…
Práci s mlékem představí Mozzarellart (první producent ručně vyráběné mozzarelly v ČR)
Jablko: doba jedová?
14:00 film: Zachraňte genofond (24 min)
Kam až sahají kořeny jabloně? Přece k divoké jabloni z pohoří Ťan-šan! Možná ještě i dnes z ní vypěstujeme úplně nové odrůdy…
Diskuze: Jana Hajšlová (VŠCHT), Jan Abt (Cider Tátův sad), Jiří Kaplan (šlechtitel jabloní z Holovous)
Podvečerní žraso
16:30 Závod sushi přes překážky, nanšanské nudle, sesamose, noční dobroty “kuej-jinši” a všechno zapít ústřicovým pivem. Blok krátkých filmů o jídle z celého světa tak akorát před večeří.