Food Film Fest 2018
sobota 27. 10. 2018
Národní technická knihovna v Praze
Food Film Fest je programová sekce Life Sciences Film Festivalu.
Všechny projekce a účast na diskusích jsou zdarma.
Degustace a ochutnávky jsou placené.
Videopozvánka
Program
Rajčata & Fermentace & Whisky
NTK, Ballingův sál
Rudé zlato
11:00 NTK, Ballingův sál
film: Říše rudého zlata (52 min), Francie
Proč najednou Čína skupuje francouzské výrobce protlaku a vážně si myslíte, že rajčata z piksly s italskou vlajkou vyrostla v Itálii?
Moderuje: Marek Janáč (Vesmír).
Diskuse: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. (VŠCHT)
• Bloody Mary
• Pesto z rajčat na bagetce
• Lilek s rajčatovou omáčkou
• Tvarohový nok s marmeládovým přelivem z rajských jablíček
Rajské menu z rajčat od Čerstvě utrženo připraví tým Zdeňka Marcína.
Fermentace čili proměna
14:00 NTK, Ballingův sál
film: Fermentace čili proměna (67 min), USA
Jestli jste ještě nekvasili, tak teď začnete! Cesta kolem světa s Edwardem Lee za pivem, sýrem, sojovkou, miso, kimči, chlebem & uměním žít.
Moderuje: Václav Kopta
Diskuse: prof. Ing. Jaroslav Petr, DrSc. (ČZU), Anna Skořepová (Divoženka), Vladimír Sojka (Zkvašeno.cz)
• Miso s mořskou řasou wakame
• Trhaná sous vide vepřová krkovice s domácím kysaným zelím
• Kalábrijská nduja
• Domácí sýr a fermentovaný salám s kváskovým chlebem
• Kimči
Kvašené menu připravuje tým Zdeňka Marcína.
Whisky: skotskou, nebo z Vizovic?
17:00 NTK, Ballingův sál
film: Skotská: Zlatý sen (87 min) Tchaj-wan
Skotská whisky, jinak to nejde. Ale whisky se už od 70. let vyrábí i na Moravě. Gold Cock Whisky od Rudolfa Jelínka z Vizovic teď dostala ve Whisky Bible 97,5 bodů ze 100. Fakt hodně…
Diskuse: Pavel Vavřík (Sladovna Bruntál), Václav Rout (ambassador Rémy Contreau), Miroslav Motyčka (Rudolf Jelínek), Jiří Omelka (Lihovar TŌSH)
• Bowmore
• Bruichladdich Islay Barley
• Glenmorangie Quinta Ruban
• česká Gold Cock Whisky, několik variant stáří
• neprodejné vzorky new-make, rozpoznání zrajících sudů
Do whisky se ponoříte se znalcem, sběratelem a whisky ambassadorem Václavem Routem, Miroslavem Motyčkou od Rudolfa Jelínka a Jiřím Omelkou z Lihovaru TŌSH.
Techno & Houby & Brouci & Pivo
NTK, Galerie
Techno potraviny
10:00 NTK, Galerie
film: Jídlo 3.0: Techno potraviny (43 min) Francie
Umělá vejce, maso ze zkumavky, nekazící se potraviny, ultranutriční nápoje, hmyzí mouka… Je to vážně výhodné pro naši peněženku i planetu?
Ochutnávka: Mana
Moderuje: Adam Carda
Diskuse: ing. Martin Hájek (Syngenta)
Na počátku byla houba…
12:00 NTK, Galerie
film: Království: Jak houby stvořily náš svět (52 min) Austrálie
Fajn, možná svět stvořil Bůh – ale houby mu pomáhaly! Přitom toho o nich víme tak málo – a co se dozvídáme, je neuvěřitelné! Vyléčí houby rakovinu a zbaví nás odpadků?
Moderuje: Adam Carda
Diskuse: ing. Ivan Jablonský (mykolog), prof. Jaroslav Petr (ČZU)
Knedlo zelo cvrček
14:30 NTK, Galerie
film: Budoucnost patří hmyzu (84 min) USA
Je to chlupaté a má to šest nožiček, co to je? Hmyzák dobrý leda k zašlápnutí? Omyl! Možná už brzy součást i vašeho jídelníčku. Přijďte ochutnat tyčinku ze cvrčka.
Diskuse: doc. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D. (ČZU)
Pivo z kropidláka
17:30 NTK, Galerie
film: sestřih z filmů o pivu a o kvašení
Zvítězili jsme v evolučním závodě díky pivu? A co je to “desítka” a “dvanáctka”? Co je ležák, IPA a Apa? A co je to, sakra, ten kropidlák?
Diskuse: ing. Tomáš Kinčl (sládek výzkumného pivovaru VŠCHT), Jaroslav Košťák (Pivovar Národní), Vojtěch Záhora (pivovar Záhora), Václav Smolík (opylarení.cz)
• Záhora z kropidláka
• Pivovar Národní
• Pivo z výzkumného pivovaru VŠCHT
• Sedlák
• Senzorika špekáčků
Svoje piva představí a rozlijí do sklenic sládkové malých pivovarů.