Mikrobi na talíři

Ballingův sál NTK – 17:00

Láska prochází žaludkem, střeva jsou druhý mozek.

390 Kč

500 Kč na místě

Film: Mikrobiota: Úžasná moc střev (58 min), Francie

Žil byl před miliardami let mikrob. Začal se shlukovat s kolegy … a ejhle bylo to dobré. Začal se obalovat vrstvami spřízněných organismů… a ejhle, bylo to ještě lepší. Začal si vytvářet orgány, prosíťoval se neurony, zabalil se do kůže… a bylo to pořád lepší a lepší. Až jednou, docela nedávno si uvědomil sama sebe a pravil: Ejhle, člověk…

A dnes se můžeme jen ptát, zda „my” jsme ona obálka, nabalená věky… nebo jsme spíše ti mikrobi, kteří pod obálkou putují časem?

Jisté je, že se ta naše lidská obálka vyvinula v souladu mikroorganismy uvnitř a bez nich by ani nebyla zdravá. Za obskurními jmény – fecali bacterium, roseburia, akkermansia muciniphila – se skrývají neviditelní pomocníci, kteří by mohli přinést revoluci v medicíně. Tedy pokud je náš moderní životní styl dřív nevyhladí. Víte, jak se správně o svůj mikrobiom starat, čím ho krmit?

Degustační menu

za které vám váš mikrobiom poděkuje. Připraví šéfkuchař Zdeněk Marcín ve spolupráci s vyhlášeným Zájezdním hostincem u Jiskrů a Kozínem Na Samotách

  • Welcome drink
  • Podzimní salát 
  • Stařený velký ořech v rizotu z pšenice jednozrnky
  • Pučálka s kvašeným zelím
  • Výběr kozích sýrů z Kozína na Samotách
  • Jogurt z farmy Diviš s rakytníkovým želé

Hosté:

Prof. MUDr. Helena Tlaskalová-Hogenová, DrSc. vystudovala Fakultu všeobecného lékařství UK. V Akademii věd se zabývá především slizniční imunitou, střevní mikroflórou a jejím významem pro vznik chronických onemocnění.

Petr Jiskra (Zájezdní hostinec U Jiskrů) pomáhá otci v hostinci, který svou elegancí tradiční kuchyně navrací staré recepty na naše talíře. Pro Food Film Fest připraví po generace (a žaludky) preferované pokrmy, které jsou prospěšné a chutné i dnes.

Jan Bareš (Kozín na samotách) je především srdcař! Původem mistr řemesla kovářského, který od roku 2010 věnuje všechnu svou sílu, preciznost a cizelérský um anglonubijským kozám a famózním produktům, které s trpělivostí sobě vlastní kouzlí z jejich voňavého mléka. Uprostřed jihočeské přírody a svého poslušného stádce, v rámci Kozína Na Samotách

Upoutávka k filmu Mikrobiota: Úžasná moc střev