Víno!
Vzdělávací centrum NTK – 19:00 hod

Film: Volání vína ( 90 min), Francie
“Nic do vína nepřidávám. Hrozny pošlapu nohama. Nepřidávám žádné siřičitany, jen trochu přírodní síry kvůli octomilkám.” Do vinic po celém světě nastoupili mladí a nadšení rebelové, kteří vyrábějí to, co sami milují: přírodní víno bez chemie a čehokoliv navíc. Tvůrci francouzského filmu “Volání vína” navštívili několik zástupců této nové generace vinařů, pro něž je “terroir” vším – jak v dobrém, tak ve zlém.
Degustační menu
- ochutnávka vinařství Porta Bohemica a dalších naturálních vín
- sýry Jana Bareše (Kozín na samotách)
- překvapení šéfkuchaře Zdeňka Marcína
Hosté:
Aleš Svatoš je opravdový velmistr v lovu molekul – chemik, který umí najít jehlu v kupě sena. Přírodním látkám se věnuje jako chemický ekolog a biochemik na Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR v Praze a také v Jeně na Max Planck Institute for Chemical Ecology. Od roku 2008 věnuje svou expertízu i molekulám, které dovedou potěšit oko, nos a patro, jako vinař a zakladatel vinařství Porta Bohemica.
Jan Čulík je doma v táborském vinném baru Thir. Jan je také světoběžník, který má za sebou propagaci naturálních vín za velkou louží. Je fajn se s ním dohadovat a diskutovat, tak to přijďte zkuste i vy. Dozvíte se, co je to “myšina” a co má společného s vínem.
Jan Bareš je především srdcař! Původem mistr řemesla kovářského, který od roku 2010 věnuje všechnu svou sílu, preciznost a cizelérský um anglonubijským kozám a famózním produktům, které s trpělivostí sobě vlastní kouzlí z jejich voňavého mléka. Uprostřed jihočeské přírody a svého poslušného stáda, v Kozíně Na Samotách.
Ondřej Kopička sice vystudoval vážnou hudbu, ale živí se jako včelař, vinař a palírník. Stará se o kus Modřanské vinice v Praze, několik sadů a bylinových zahrad. Je spolumajitelem lihovaru Landcraft, propagátorem ciderů a pořadatelem největší ciderové přehlídky v republice. Pod značkou Winepunk připravuje posledních deset let limitované edice vlastních naturálních vín.