Sous-vide, superpotraviny a naturální vína

Aromata, ze kterých se točí hlava… Jídlo není jen chuť – než se jazyk dotkne sousta, nos už má jasno, o čem to bude. Ten nejlepší kuchař a výrobce se vždy bude snažit zachovat co nejvíce aromat z původních surovin.

Metoda sous-vide… Pomalé vaření ve vakuu na přesnou teplotu je pro aromata ta nejšetrnější metoda. Co vložíme do vakuového sáčku, to z něj také vytáhneme; nic se neztratí. V bloku o “Sous-vide” uvidíme sestřih filmů o uchovávání vůní v různých potravinách. Vše budete moci ochutnat v menu od Zdeňka Marcína, který ukáže, co dovede technologie od VacStar.

Superpotraviny… Skutečně jsou tolik prospěšné? A jak vlastně rostoucí globální poptávka ovlivňuje původní obyvatele, kteří takové potraviny pěstují odnepaměti jako klíčovou součást svého jídelníčku? Francouzský film “Superpotravinový řetězec” vám udělá jasno v tom, jestli a za jakých okolností se superpotravinami zabývat.

Zázračná moc střev… I tu nejlákavější potravinu si nakonec přeberou naše střeva a vyrobí z ní… však víte co. Úžasný svět našich útrob tvoří vesmír, do kterého začínáme pronikat teprve odnedávna. Možná právě bakterie z našich střev mohou stát za příští velkou medicínskou revolucí. Film “Mikrobiota: Zázračná moc střev” doplní diskuse s předními odborníky na mikrobiom.

Naturální vína… Vinařství už dávno není obor sešněrovanými tradicemi ohledně toho, “jak se to má dělat správně”. Stále více mladých vinařů se na vinicích pokouší dělat vína po svém. Někdy to vyjde, někdy ne. O “pankáčském” přístupu k dělání vína s francouzským filmem “Volání vína”.

V sobotu 30. listopadu v sálech Národní technické knihovny uvidíte ty nejlepší filmy o jídle z programu Life Sciences Film Festivalu. Filmové projekce doplní degustační menu pod taktovkou šéfkuchaře Zdeňka Marcína.

Ochutnáte, co uvidíte na plátně, a dozvíte se, co je třeba vědět, od těch nejlepších expertů i praktiků.

Vstup na filmové projekce je zdarma.
Degustace a ochutnávky jsou placené.

Sdílet
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on print
Share on email